Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2025

Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο: Η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια τριπλή κρίση – η επανεκλογή του Τραμπ είναι η θεραπεία σοκ που χρειάζεται

Καθώς η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια σειρά από συνεχιζόμενες κρίσεις –η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η άνοδος του λαϊκιστικού εθνικισμού και οι ολοένα και πιο δύσκολες οικονομικές προκλήσεις– ακολουθεί μια άλλη: η επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ. Αν και δεν ήταν απροσδόκητο, προκάλεσε σοκ. Για τους περισσότερους Ευρωπαίους ηγέτες, μια δεύτερη θητεία Τραμπ απειλεί να κάνει τις προκλήσεις της ηπείρου ακόμη πιο δύσκολες. Ο εκλεγμένος πρόεδρος είπε ότι θα τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία «σε μια μέρα», θα επιβάλει σημαντικούς εμπορικούς δασμούς και έχει επαινέσει τους λαϊκιστές ηγέτες.

Η σαφής εντολή του Τραμπ θα επιτρέψει γρήγορες αλλαγές πολιτικής, σχεδόν σίγουρα σύμφωνα με την εθνικιστική και συναλλακτική προσέγγισή του στην πολιτική, το εμπόριο και τις διεθνείς σχέσεις. Αυτό το εθνικιστικό ήθος έρχεται σε αντίθεση με την ίδια τη φύση της διαδικασίας ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, η οποία ενώνει 27 κράτη μέλη που μοιράζονται πτυχές της κυριαρχίας τους σε υπερεθνικό επίπεδο. Ως εκ τούτου, η δεύτερη κυβέρνηση Τραμπ έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει μια βαθιά κρίση στη διατλαντική σχέση.

Ωστόσο, όπως προέβλεψε ο ιδρυτής αρχιτέκτονας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Jean Monnet: «Η Ευρώπη θα σφυρηλατηθεί στις κρίσεις και θα είναι το άθροισμα των λύσεων που θα υιοθετηθούν για αυτές τις κρίσεις». Για άλλη μια φορά, αυτά τα λόγια είναι αληθινά. Μπορώ να τους επιβεβαιώσω από τη δική μου εμπειρία ως πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μεταξύ 2004 και 2014.

Για παράδειγμα, θυμάμαι μια συνάντηση καταιγισμού ιδεών με τους επικεφαλής οικονομολόγους των μεγάλων τραπεζών της ΕΕ κατά τη διάρκεια της κρίσης στην ευρωζώνη το 2012 – σχεδόν όλοι επέμειναν ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να εγκαταλείψει το ευρώ και οι μισοί πίστευαν ότι το κοινό νόμισμα δεν θα επιβιώσει. Πάνω από μια δεκαετία αργότερα, η Ελλάδα παραμένει στην ευρωζώνη και το ευρωπαϊκό νόμισμα είναι δεύτερο ισχυρότερο μετά το δολάριο ΗΠΑ. Έκτοτε, η ΕΕ όχι μόνο δεν διασπάστηκε, αλλά έχει αποδείξει την ανθεκτικότητά της δύο φορές ακόμη, στην πανδημία και ως απάντηση στην ευρείας κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Υπό αυτό το πνεύμα, η νέα προεδρία του Τραμπ θα μπορούσε να λειτουργήσει ως έναυσμα για την Ευρώπη να αντιμετωπίσει τα πιο πιεστικά ζητήματά της. Πράγματι, εάν ανταποκριθεί στρατηγικά, η ΕΕ έχει την ευκαιρία να πάψει να είναι ένας γεωπολιτικός έφηβος και να επιβληθεί σταδιακά στην παγκόσμια σκηνή μαζί με την Αμερική και την Κίνα. Εδώ εξηγώ πώς μπορεί να το κάνει αυτό.

Ουκρανία και ασφάλεια της Ευρώπης
Από τις κρίσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, η ασφάλεια είναι η πιο επείγουσα. Με τον όρο «Ευρώπη», αναφέρομαι όχι μόνο στην ΕΕ αλλά και στο Ηνωμένο Βασίλειο  και σε άλλους ευρωπαίους εταίρους. Μία από τις δεσμεύσεις του Τραμπ ήταν να τερματίσει γρήγορα τον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Αυτό είναι απίθανο. Εάν επιτυγχανόταν κάποιο είδος κατάπαυσης του πυρός αυτό θα ήταν απίθανο να αντιπροσωπεύει μια πραγματική συμφιλίωση.

Ο Τραμπ φαίνεται να πιστεύει ότι η παραχώρηση του ουκρανικού εδάφους θα φέρει την «ειρήνη». Ακόμα κι αν η Ουκρανία αποδεχόταν μια τέτοια πρόταση, είναι απίθανο να ικανοποιήσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Αυτός ο πόλεμος είναι υπαρξιακός για τον Ρώσο ηγέτη. Δεν είναι σε θέση να πει στους δικούς του ότι εκατοντάδες χιλιάδες θύματα ήταν μάταια. Το βαθύτερο ζήτημα για τον Πούτιν –τον οποίο γνώρισα περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο ηγέτη εκτός ΕΕ στην εποχή μου ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής– αφορά την ίδια την ύπαρξη της Ουκρανίας ως χώρας χωρισμένης από τη ρωσική σφαίρα. Απέχει πολύ από το να είναι αφοσιωμένος σε εποικοδομητικές ειρηνευτικές προσπάθειες.

Η Ευρώπη πρέπει να διατηρήσει την υποστήριξή της στην Ουκρανία. Η ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι de facto πλέον αδύνατη και η ένταξη στην ΕΕ μακρινή και προβληματική. Εάν ο Τραμπ δεν καταφέρει να συνάψει συμφωνία και αποσύρει την υποστήριξη της Αμερικής προς την Ουκρανία, η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία δεν θα είναι σε θέση να προσφέρουν αξιόπιστες εγγυήσεις ασφαλείας. Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι θα πρέπει να προετοιμαστούν να συνεχίσουν και να ενισχύσουν την υποστήριξή τους στην Ουκρανία. Η εναλλακτική – κάποια μορφή αποδοχής της ήττας του Κιέβου – θα επηρέαζε όχι μόνο ολόκληρη την ΕΕ, αλλά και το ΝΑΤΟ και την Αμερική.

Από την Κίνα μέχρι την Αφρική, ο κόσμος παρακολουθεί αν η Ευρώπη και η Αμερική θα υπερασπιστούν τη μεταπολεμική φιλελεύθερη τάξη πραγμάτων. Αυτό που διακυβεύεται είναι κάτι πολύ περισσότερο από την ύπαρξη της Ουκρανίας, αφορά τις νέες παγκόσμιες σχέσεις εξουσίας. Έχουν γίνει θετικά, όντως εντυπωσιακά βήματα. Το ΝΑΤΟ έχει ενισχύσει τις δυνατότητές του και αυτό που κάποτε ήταν αδιανόητο –η Σουηδία και η Φινλανδία να ενταχθούν στη συμμαχία– είναι πλέον πραγματικότητα. Η Δανία ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία σε δημοψήφισμα για την κατάργηση της 30ετούς ρήτρας εξαίρεσης από την πολιτική ασφαλείας της ΕΕ. να αυξήσει σημαντικά τις επενδύσεις της στην άμυνα, όπως και η ανοιχτή συζήτηση για το ιερό «φρένο χρέους» της χώρας.

Η ΕΕ έχει επίσης αυξήσει την αμυντική της δέσμευση, αν και αυτή η αλλαγή δεν έχει πλήρως αναγνωριστεί από το κοινό. Δεδομένου ότι το μπλοκ άντλησε χρέος 800 δισεκατομμυρίων ευρώ κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η πιθανότητα κοινού δανεισμού για την άμυνα είναι πλέον στο τραπέζι.

Τα ταμπού καταρρίπτονται. Δεν θα υπάρξει επιστροφή στο status quo ante. Πέρα από την Ουκρανία, η Ευρώπη θα πρέπει να προετοιμαστεί μακροπρόθεσμα, και αυτό περιλαμβάνει την πιθανότητα μιας διαρκούς αντιπαράθεσης με τη Ρωσία. Το παλιό ρητό ισχύει ακόμα: αν θέλεις ειρήνη, ετοιμάσου για πόλεμο. Αυτό σημαίνει ότι η ΕΕ πρέπει να ενισχύσει τις αμυντικές της ικανότητες. Τώρα οι  συνθήκες δημιουργούνται για να αναπτυχθεί μια κοινή αμυντική πολιτική που μπορεί να γίνει ο ευρωπαϊκός πυλώνας της διατλαντικής συμμαχίας.

Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στο ευρωπαϊκό έδαφος είναι μια προφανής αιτία. Ένα άλλο είναι η σαφής ανάγκη για τις ευρωπαϊκές χώρες να αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη για τη δική τους άμυνα, όπως προέτρεψε επανειλημμένα ο Τραμπ κατά τη διάρκεια της πρώτης διακυβέρνησής του και έκτοτε. Σήμερα, 22 ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ δαπανούν τουλάχιστον το 2 τοις εκατό του ΑΕΠ για την άμυνα, από πέντε το 2021. Η Πολωνία οδηγεί από αυτή την άποψη – οι αμυντικές της δαπάνες είναι τώρα 4 τοις εκατό του ΑΕΠ και σχεδιάζει να αυξήσει τον αμυντικό προϋπολογισμό της το επόμενο έτος.

Ενώ υπάρχει ασυμμετρία ενδιαφέροντος μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ για αυτά τα θέματα, η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχει μια κρίσιμη μάζα για την πρόοδο προς μια ισχυρότερη ευρωπαϊκή άμυνα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η τρέχουσα Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση επιτρέπει, μέσω του «μηχανισμού ενισχυμένης συνεργασίας», τη δημιουργία συνασπισμών για μια κοινή και πιο φιλόδοξη προσέγγιση. Το επιχείρημα ότι απαιτείται ομοφωνία σε θέματα ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής ή άμυνας είναι απλώς ψευδές και χρησιμοποιείται συχνά ως δικαιολογία για αδράνεια.

Παρά τις αμφιβολίες του Τραμπ για το ΝΑΤΟ, θα πρέπει να παραμείνει προς το στρατηγικό συμφέρον της Αμερικής η διατήρηση της συνθήκης – κυρίως επειδή οτιδήποτε εκλαμβάνεται από τη Ρωσία ως νίκη στην Ευρώπη θα θεωρηθεί ως τέτοιο και από την Κίνα, τον στρατηγικό αντίπαλο της Αμερικής. Οι ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να εντυπώσουν στην ομάδα του Τραμπ ότι το ΝΑΤΟ ήταν από καιρό προς το οικονομικό όφελος της Αμερικής.

Με αυξημένες επενδύσεις στην άμυνα, τα άμεσα βήματα θα πρέπει να περιλαμβάνουν τον εκσυγχρονισμό των στρατευμάτων και, όποτε είναι δυνατόν, την υλοποίηση κοινών δυνατοτήτων και μηχανισμών για ισχυρότερη συνεργασία. Επιπλέον, η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανική στρατηγική, που προτάθηκε τον Μάρτιο, θέτει σωστά τον στόχο της επίτευξης της αμυντικής βιομηχανικής ετοιμότητας της ΕΕ. Τώρα πρέπει να οικοδομήσουμε μια ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική και ταυτότητα ασφάλειας που είναι συμβατή με το ΝΑΤΟ. Πιστεύω ότι θα γίνει.

Η απειλή του λαϊκιστικού εθνικισμού
Η αξιοσημείωτη νίκη του Τραμπ ενθαρρύνει την άνοδο του λαϊκισμού στην Ευρώπη, αλλά περιέχει επίσης σημαντικά μαθήματα για την αντιμετώπισή του. Έχει αναδιαμορφώσει το πολιτικό τοπίο, κάνοντας συχνά τολμηρές, αντισυμβατικές δηλώσεις που παραβιάζουν τα καθιερωμένα πρότυπα.

Ωστόσο, αυτή η εντυπωσιακή εκλογική επιτυχία οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στην ικανότητα του Τραμπ να μιλήσει για τις γνήσιες ανησυχίες των πολιτών των ΗΠΑ, ιδιαίτερα σε ζητήματα που σχετίζονται με την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος και θέματα δημόσιας ασφάλειας, αυξανόμενης εγκληματικότητας και λαθρομετανάστευσης. Στην Ευρώπη, αυτά τα τελευταία ζητήματα έχουν συχνά αποφευχθεί από τα κύρια κόμματα για λόγους «πολιτικής ορθότητας», παρόλο που αντανακλούν θεμιτές ανησυχίες του κοινού.

Θέματα όπως η πολιτική ταυτότητας και άλλα θέματα των «πολιτιστικών πολέμων» έχουν αναλάβει έναν δυσανάλογο ρόλο στην πολιτική, οδηγώντας ορισμένους να υποστηρίξουν ότι το Δημοκρατικό Κόμμα στην Αμερική έχει χάσει την επαφή με τις ανησυχίες της εργατικής τάξης. Σε ένα βαθμό, το ίδιο συμβαίνει και  με ορισμένα κόμματα στην Ευρώπη, όπου μπορούμε να δούμε άμεσες μεταφορές ψήφων από την αριστερά στην «ακραία δεξιά». Μια αναβαθμονόμηση από τους κεντρώους ηγέτες, είτε στα αριστερά είτε στα δεξιά, είναι απαραίτητη. Εάν αποτύχουν να αντιμετωπίσουν τα ζητήματα που έχουν μεγαλύτερη σημασία για την πλειοψηφία των πολιτών, κινδυνεύουν να χάσουν ψηφοφόρους από πιο ακραίες δυνάμεις.

Κατά κάποιο τρόπο, αυτή η επαναβαθμονόμηση πραγματοποιείται ήδη στην Ευρώπη. Ορατή σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είναι μια τάση στην κεντρώα πολιτική να επικεντρώνεται μεγαλύτερη προσοχή στην εσωτερική ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένων ζητημάτων όπως η μετανάστευση. Και υπό τον όρο ότι αυτές οι κεντρώες δυνάμεις δεν εγκαταλείψουν τις δημοκρατικές αξίες στις οποίες λένε ότι είναι πραγματικά προσκολλημένες, αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να νικήσουμε τις εκλογικές φιλοδοξίες της ακροδεξιάς.

Η ΕΕ πρέπει να επιδιώξει να είναι μια ευρεία συναίνεση, που να δέχεται διαφορετικές προοπτικές. Όλα τα κράτη μέλη πρέπει να σέβονται το κράτος δικαίου και τις θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ, όπως περιγράφονται στο άρθρο 2 της Συνθήκης της Λισαβόνας. Αυτό όμως δεν πρέπει να θεωρείται ως περιοριστικό των πολιτικών κομμάτων που δεν βρίσκονται στο επίκεντρο του πολιτικού φάσματος.

Την ίδια στιγμή, τα κόμματα στο περιθώριο επιχειρούν να εμφανιστούν πιο mainstream. Για παράδειγμα, το κόμμα Brothers of Italy της Giorgia Meloni, πρωθυπουργού της Ιταλίας, που κάποτε παρουσιαζόταν ως «νεοφασίστας», τοποθετείται τώρα ως κεντροδεξιά (κεντροδεξιά). Παρόμοια στροφή σημειώθηκε με τον ακροαριστερό Σύριζα στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης της ευρωζώνης.

Για εκείνα τα κράτη μέλη που εμπλέκονται σε συνεπή δημοκρατική οπισθοδρόμηση, η ΕΕ έχει τη δυνατότητα να προσφύγει σε διαδικασίες επί παραβάσει και να υιοθετήσει μέτρα όπως η παρακράτηση κεφαλαίων. Αλλά είναι πολύ απίθανο να εφαρμοστεί η τελική κύρωση, η αναστολή των δικαιωμάτων μέλους σύμφωνα με το άρθρο 7. Για αυτό, απαιτείται ομοφωνία των υπόλοιπων 26 κρατών μελών. Σε κάθε περίπτωση η πειθώ, η διπλωματία και άλλα δημιουργικά μέσα είναι πολύ πιο προτιμότερα.

Αντιστροφή της οικονομικής παρακμής
Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε οικονομική παρακμή για τουλάχιστον μια δεκαετία. Το μπλοκ έχει χάσει τον οικονομικό ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ, την Κίνα και άλλους. Εσωτερικά, η ιεράρχηση των κατοχυρωμένων εθνικών συμφερόντων από τα κράτη μέλη της ΕΕ έχει εμποδίσει την περαιτέρω ολοκλήρωση – για παράδειγμα, η αντίθεση στη διασυνοριακή ενοποίηση στον τραπεζικό τομέα προέρχεται από την εθνική αντίσταση και όχι από την ευρωπαϊκή πολιτική ανταγωνισμού.

Αλλά η οικονομική παρακμή της Ευρώπης ήταν μια κρίση αργής κίνησης, γεγονός που εξηγεί εν μέρει γιατί οι ηγέτες της ΕΕ, που λειτουργούν σε ένα σύστημα που ευνοεί την αναβλητικότητα, δεν έχουν λάβει τις τολμηρές αποφάσεις που είναι αναγκαίες.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Trump 2.0 χρησιμεύει ως κλήση αφύπνισης, ειδικά εάν ανταποκρίνεται στις απειλές του να επιβάλει δασμούς σε αγαθά της ΕΕ. Η ΕΕ έχει ξεκάθαρα τρωτά σημεία, από τα δημογραφικά της στοιχεία μέχρι την ενεργειακή εξάρτηση, και χωρίς αποφασιστικότητα θα αγωνιστεί να διατηρήσει τη θέση της στην ιεραρχία της παγκόσμιας ισχύος και να επιδιώξει αποτελεσματικά τα στρατηγικά της συμφέροντα. Για παράδειγμα, πολιτικές υψηλού προφίλ της ΕΕ, όπως ο Μηχανισμός Προσαρμογής για τις εκπομπές Άνθρακα, που έχει σχεδιαστεί για την προστασία των περιβαλλοντικών προτύπων της Ευρώπης, είναι πιθανό να αντιμετωπίσει  έντονη αντίθεση από την ατζέντα του Τραμπ.

Όσον αφορά τη βραχυπρόθεσμη απειλή των δασμών, η ΕΕ θα πρέπει πρώτα να επιδιώξει να χρησιμοποιήσει την ηγετική της θέση για να συνεργαστεί στρατηγικά με τις ΗΠΑ, αποδεικνύοντας ότι και τα δύο μπλοκ πρόκειται να χάσουν σημαντικά από μια εμπορική σύγκρουση. Δίνοντας έμφαση στην αμοιβαία οικονομική αλληλεξάρτηση, η ΕΕ μπορεί να εργαστεί για να αποτρέψει τις μονομερείς ενέργειες. Ταυτόχρονα, η ΕΕ πρέπει να παραμείνει έτοιμη να αντιδράσει εάν χρειαστεί, διασφαλίζοντας ότι η απάντησή της είναι μετρημένη, συντονισμένη και ευθυγραμμισμένη με τα μακροπρόθεσμα οικονομικά της συμφέροντα.

Επιπλέον, όπως επισημαίνει φέτος έκθεση του Μάριο Ντράγκι, πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η ΕΕ χάνει έδαφος όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα. Υπάρχει επίσης ένα χρηματοδοτικό κενό που απαιτεί από την ΕΕ να κινητοποιήσει επιπλέον 750-800 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, όσο το 5 τοις εκατό του ΑΕΠ της ΕΕ, για να συμβαδίσει με τους κύριους ανταγωνιστές της. Για παράδειγμα, η ΕΕ υστερεί δραματικά πίσω από την Αμερική και άλλες χώρες στη συνεχιζόμενη επιστημονική και τεχνολογική επανάσταση.

Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος η Ευρώπη να χάσει κάθε πιθανότητα να είναι σχετική με τις τεχνολογίες που διαμορφώνουν το μέλλον της οικονομίας. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι αυτό συμβαίνει στην τεχνητή νοημοσύνη, τους κβαντικούς υπολογιστές και τις βιοτεχνολογίες, οι οποίες είναι τεχνολογίες διπλής χρήσης με σημαντικές επιπτώσεις στην άμυνα.

Δεδομένης της κλίμακας των τρεχουσών προκλήσεων, όπως η υποστήριξη για την Ουκρανία, η μετανάστευση, η πράσινη μετάβαση και η ανάγκη για επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες, είναι σαφές ότι απαιτείται κοινή προσέγγιση. Για να γίνει αυτό, αντί να διαμαρτύρεται για τις ενέργειες άλλων, η Ευρώπη πρέπει να κάνει τα καθήκοντά της – ιδίως να ολοκληρώσει την ενιαία αγορά, ιδίως στον τομέα των υπηρεσιών, και να προωθήσει την ένωση κεφαλαιαγορών.

Η απουσία δράσης στον τομέα αυτό παραμένει ένα από τα σημαντικότερα μειονεκτήματα της Ευρώπης σε σύγκριση με τις ΗΠΑ, αποτρέποντας την απαραίτητη κινητοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων. Η τραπεζική ένωση, που σχεδιάστηκε και προτάθηκε προηγουμένως από την Επιτροπή μου, είναι ένας άλλος βασικός τομέας στον οποίο η έλλειψη προόδου, συγκεκριμένα στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασφάλισης Καταθέσεων, έχει εγείρει ορισμένες αμφιβολίες σχετικά με την αποφασιστικότητα των χωρών να ενταχθούν περαιτέρω.

Μια νέα βιομηχανική πολιτική
Για την αντιμετώπιση των ανησυχιών για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα θα είναι απαραίτητος ο κοινός δανεισμός, ιδίως δεδομένων των περιορισμών στους επιμέρους εθνικούς προϋπολογισμούς. Η Ευρώπη πρέπει να ενεργήσει ως ενιαία οντότητα και η θέση της Γερμανίας θα είναι κρίσιμη από αυτή την άποψη. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι υπάρχει κατανόηση στη Γερμανία ότι δεν μπορεί να είναι ισχυρή χωρίς μια ισχυρή ΕΕ. Επομένως, η Γερμανία πρέπει να είναι έτοιμη να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο όσον αφορά την πολιτική ηγεσία και την οικονομική δέσμευση.

Τελικά, η ΕΕ χρειάζεται κλίμακα για να παραμείνει ανταγωνιστική στην παγκόσμια σκηνή, από την ενιαία αγορά έως την ένωση κεφαλαιαγορών, από την ευρωπαϊκή άμυνα έως την εξωτερική πολιτική. Τώρα είναι η ώρα να εκμεταλλευτεί η ΕΕ τη δυναμική για να αναπτύξει μια εξωτερική οικονομική πολιτική, η οποία απουσιάζει.

Ενώ η ΕΕ είναι συνήθως περήφανη για την εμπορική της πολιτική, η πραγματικότητα είναι ότι η τρέχουσα πολιτική της δεν είναι ευθυγραμμισμένη με τις πολιτικές της για τον ανταγωνισμό, την ενέργεια και την κλιματική μετάβαση, την επιστήμη και την τεχνολογία, για να αναφέρουμε μόνο μερικές. Πάνω απ’ όλα, είναι πλέον σαφές ότι η ΕΕ χρειάζεται, όπως και οι ανταγωνιστές της, μια πραγματική βιομηχανική πολιτική. Χωρίς αυτήν, ό,τι απομένει από τη βιομηχανία στην Ευρώπη θα βρίσκεται σε κίνδυνο.

Οι κύριοι ανταγωνιστές της ΕΕ υποστηρίζουν τους βιομηχανικούς τους τομείς μέσω μαζικών επιδοτήσεων και άλλων μέτρων που στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό. Όπως δείχνει η αναπροσαρμογή των παγκόσμιων και περιφερειακών αλυσίδων εφοδιασμού, αυτή η τάση θα αυξηθεί στο άμεσο μέλλον.

Αδράξτε τη στιγμή
Καθ’ όλη τη διάρκεια της ύπαρξής της, η ΕΕ κατάφερε να ξεπεράσει τις διαιρέσεις εστιάζοντας σε αυτό που πραγματικά έχει σημασία. Αυτή η ανθεκτικότητα δεν πηγάζει μόνο από τη θεμελίωση της ΕΕ σε κοινές αξίες, αλλά και από την πραγματιστική κατανόηση ότι η ενότητα είναι ο πιο αποτελεσματικός δρόμος για τα ευρωπαϊκά έθνη να ευδοκιμήσουν και να εξασφαλίσουν το μέλλον τους. Για να παραφράσω τον Βέλγο πολιτικό Paul-Henri Spaak, στην Ευρώπη όλες οι χώρες είναι μικρές, αλλά μερικές δεν το έχουν προσέξει ακόμη.

Προσεγγίζοντας την επιστροφή του Τραμπ ως ένα είδος ελέγχου πραγματικότητας, η ΕΕ μπορεί να αναδυθεί ισχυρότερη, πιο ενωμένη και πιο ανταγωνιστική στην παγκόσμια σκηνή. Αυτό απαιτεί δέσμευση προς την Ουκρανία και ενίσχυση της ασφάλειας εντός του ΝΑΤΟ, αναπτύσσοντας παράλληλα μια κοινή ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική, αντιμετώπιση των θεμιτών ανησυχιών των πολιτών για την αντιμετώπιση του λαϊκισμού και υιοθέτηση μιας συνεκτικής οικονομικής στρατηγικής, συγκεκριμένα με μια πραγματική εξωτερική οικονομική πολιτική.

Για να γίνει αυτό θα χρειαστεί θάρρος, σοφία και αποφασιστικότητα. Μόνο τότε μπορεί η ΕΕ να ανταποκριθεί ξανά στο όραμα του Monnet για μια Ευρώπη που σφυρηλατείται σε κρίση.

Ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο είναι πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας και ήταν πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το 2004 έως το 2014.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

Πώς η ΕΕ μπορεί να «αφοπλίσει» τον Ντόναλντ Τραμπ – Ένα σχέδιο με ισχυρά ισοδύναμα έναντι των δασμών

«Δείξε μου τους φίλους σου» – Η στρατηγική αβεβαιότητα του Ιράν μετά την πτώση Άσαντ στη Συρία

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ