Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2025

∆ιαµάχη των πρυτάνεων για το άνοιγµα της… κερκόπορτας

Η αναφορά του Άγγελου Συρίγου στην Αστυνομία πανεπιστημίων που είχε ιδρυθεί το 1969 ανέτρεψε όλα τα δεδομένα που είχαν δημιουργηθεί στη Σύγκλητο των πρυτάνεων για την ίδρυση νέου τμήματος φύλαξης των πανεπιστημίων. Όσο περνούσε ο καιρός από την ανακοίνωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, οι αντιδράσεις περιορίζονταν παρά τις προσπάθειες της αντιπολίτευσης να συσπειρώσει την πανεπιστημιακή κοινότητα και τους φοιτητές. Ήρθε, όμως, η τοποθέτηση του υφυπουργού Παιδείας και λειτούργησε ως λάδι στη φωτιά. Οι βασικοί αρνητές της κυβερνητικής παρέμβασης βρήκαν πρόσφορο έδαφος και διεύρυναν σημαντικά το ακροατήριό τους. ∆ιότι ακόμα και όσοι συμφωνούσαν με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, φοβήθηκαν πώς ξαφνικά μπορεί να γίνουν εκείνοι που θα άνοιγαν την κερκόπορτα.

Του Γιώργου Στεργίου

∆ιχασμός

Επί της ουσίας, ακόμα και όσοι πανεπιστημιακοί πρόσκεινται πολιτικά στα κόμματα της αντιπολίτευσης, ουσιαστικά συμφωνούν πώς τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα χρειάζονται καλύτερη φύλαξη και προφανώς τήρηση της νομιμότητας, καθώς τα τελευταία χρόνια εξελίχθηκαν σε κρησφύγετα και σε χώρους ανομίας. Μόνο που δημιουργήθηκαν δύο τάσεις για το πώς θα επιτηρούνται τα πανεπιστήμια. Οι πρυτανικές αρχές διχάστηκαν. Από τη μία πλευρά βρίσκονται ο Ζήσης Μαμούρης, πρύτανης στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και προεδρεύων στη Σύνοδο των πρυτάνεων, ο Χρήστος Μπούρας από την Πάτρα, ο Σπυρίδων Κίτζιος της Γεωπονικής σχολής και η Χριστίνα Κουλούρη από το Πάντειο.

Από την άλλη πλευρά, υπέρ της νομοθετικής παρέμβασης που προωθούν η Νίκη Κεραμέως ως υπουργός Παιδείας και ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης από την Προστασία του Πολίτη, τάσσονται ο ∆ημήτριος Μπουραντώνης της πρώην ΑΣΟΕ, ο Ανδρέας Μπουντουβής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και ο Νικόλας Παπαϊωάννου του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Όχι, βέβαια, πώς τάσσονται ανοικτά και δημόσια για τη δημιουργία ενός νέου σώματος με άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. Απλά πρόκειται για τα τρία εκπαιδευτικά ιδρύματα με το μεγαλύτερο πρόβλημα. Το ΑΠΘ μετατράπηκε για πολλά χρόνια σε άντρο ανομίας με διαρκείς παραβατικές συμπεριφορές, ακόμα και ληστείες εις βάρος φοιτητών και καθηγητών. Για το Πολυτεχνείο δεν χρειάζεται να πούμε κάτι. Όσο για το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, ο πρόσφατος τραμπουκισμός του πρύτανη αποδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος.

Επειδή, όμως, πρόκειται για τρία πιο εκτεθειμένα ιδρύματα, οι πρυτανικές αρχές κρατούν πιο χαμηλούς τόνους. Αποφεύγουν τις δημόσιες τοποθετήσεις για να μη ρίξουν λάδι στη φωτιά. Εμφανίζονται πιο μετριοπαθείς και περιμένουν τις κυβερνητικές παρεμβάσεις να υλοποιηθούν. Μόνο που όπως εξηγήσαμε, οι αρνητές έχουν κερδίσει έδαφος την τελευταία
εβδομάδα.

Φόβος των όπλων

Ρόλο στη νέα διαμόρφωση των ισορροπιών έχουν παίξει και κάποιες διαρροές, οι οποίες ανέφεραν ότι τα μέλη της νέας μονάδας θα φέρουν όπλο. Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, βέβαια, έχει τοποθετηθεί για το αντίθετο, αλλά διάφορες πηγές επιμένουν ότι δεν μπορεί να προσληφθεί κάποιος στην ΕΛ.ΑΣ. χωρίς να ‘χει όπλο. «Απλά, δεν θα ‘ναι εμφανή κατά την υπηρεσία τους μέσα στα πανεπιστήμια», λένε όσοι υποστηρίζουν την άποψη πώς μπορεί να θρηνήσουμε θύματα από κάποια κακιά στιγμή. Με το συλλαλητήριο της περασμένης Πέμπτης και τη συγκέντρωση περίπου 4.000 ατόμων στο κέντρο της Αθήνας έγινε αντιληπτό ότι η επιμονή στην ψήφιση της συγκεκριμένης διάταξης μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις.

Αποδείχθηκε ότι ούτε τα μέτρα για την πανδημία μπορούν να αποτρέψουν την πραγματοποίηση διαδηλώσεων με άγνωστη κατάληξη. Ούτε, βέβαια, μπορεί να δεσμευτεί κάποιος από την κυβέρνηση ότι από τις κινητοποιήσεις και τις αντιδράσεις δεν θα υπάρξει πρόβλημα με το ούτως ή άλλως προβληματικό εξάμηνο. Προϋποθέσεις Οι διαφωνούντες ζητούν την ανάθεση στη Σύνοδο των πρυτάνεων της δυνατότητας για τη σύναψη συμφωνιών σε κεντρικό επίπεδο με εταιρεία που θα αναλάβει τη φύλαξη των πανεπιστημίων και την τήρηση της νομιμότητας μέσα σε αυτά.

Με σωστή εκπαίδευση των εμπλεκομένων και, βέβαια, χωρίς να ανήκουν στην ΕΛ.ΑΣ.
«∆εν θα γίνουν τα πανεπιστήμια πεδία μαχών επειδή θέλει ο Χρυσοχοϊδης να προσλάβει αστυνομικούς και έτσι να εξασφαλίσει την είσοδό του στη Βουλή όταν γίνουν εκλογές», λένε οι πιο σκληροπυρηνικοί από τους αρνητές.

Στην κυβέρνηση έχουν αρχίσει και σταθμίζουν τα γεγονότα και εξετάζουν το ενδεχόμενο μίας τροποποίησης στην αρχική διάταξη. Μίας έμμεσης απόσυρσης για να μην ανοίξουν μέτωπο, καθώς θεωρούν ότι τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο ίσως μία αντιπαράθεση σε επίπεδο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης να αποδειχθεί μπούμεραγκ. Αν και στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο όλοι υποστήριξαν ότι δεν μπορεί να ανατραπεί πλήρως το σχέδιο, αφενός επειδή το εξήγγειλε ο ίδιος ο πρωθυπουργός και αφετέρου επειδή η πλειοψηφία της κοινής γνώμης και των φοιτητών συμφωνεί πώς πρέπει επιτέλους να επικρατήσει ο νόμος και η τάξη στα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Αλλά αποδεικνύεται ιδιαίτερα δύσκολος ο γρίφος της τελικής ρύθμισης. Οπότε ας κρατάμε μικρό καλάθι και ας περιμένουμε τις αντιδράσεις…

Όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΠΘ: Οι φοιτητές αντιδρούν με συμβολικό αποκλεισμό

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ