???????? Μια 92χρονη Ελληνίδα επανενώθηκε για πρώτη φορά με τα δύο εβραιόπουλα που βοήθησε να σωθούν από τους Ναζί κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου.
Ως έφηβος, η Μελπομένη Ντίνα έκρυψε έξι μέλη της οικογένειας Mordechai προτού τους βοηθήσει να δραπετεύσουν.
Η επανένωση πραγματοποιήθηκε στο μουσείο μνημείου του Ολοκαυτώματος στην Ιερουσαλήμ, επτά δεκαετίες αργότερα.
Τέτοια γεγονότα ήταν πολύ συνηθισμένα στο μουσείο, αλλά αυτό είναι πιθανό να είναι το τελευταίο στο είδος του.
Τα επιζώντα αδέλφια Sarah Yanai και Yossi Mor έφεραν μαζί τους τα 20 παιδιά και τα εγγόνια τους στην εκδήλωση.
“Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουμε αυτό το συναίσθημα”, ανέφερε η κυρία Yanai στους δημοσιογράφους. “Είναι πολύ συγκινητικό για μας να είμαστε και πάλι μαζί.”
“Ήμασταν κρυμμένοι στο σπίτι της, έσωσε όλη μου την οικογένεια, έξι άτομα … δεν μπορείς να φανταστείς πόσο επικίνδυνο ήταν γι ‘αυτήν, για την οικογένειά της, να μας κρατήσει όλους … έσωσαν τη ζωή μας”.
Η κα Ντίνα είπε ότι ήταν απίστευτα συγκινημένη που συναλντησε τη Sarah, τη Yossi και τις οικογένειές τους
Η ναζιστική Γερμανία κατέκλυσε την Ελλάδα το 1941-1944 και ο μεγαλύτερος αριθμός Εβραίων πληθυσμών – μέχρι και 80.000 – δολοφονήθηκε ως αποτέλεσμα των ναζιστικών διώξεων. Πολλοί δολοφονήθηκαν στο στρατόπεδο θανάτου του Auschwitz-Birkenau.
Κατά τη διάρκεια της κατοχής της Γερμανίας, η κ. Ντίνα και οι δύο αδελφές της έκρυψαν τους Μορδεχαίους σε ένα εγκαταλελειμμένο τζαμί πριν τους μεταφέρουν στο δικό τους μικροσκοπικό σπίτι όταν τα πράγματα έγιναν πολύ επικίνδυνα.
Οι αδελφές πήραν ένα από τα παιδιά, τον έξι ετών Shmuel, στο νοσοκομείο όταν αρρώστησε από σοβαρή ασθένεια, παρά τον κίνδυνο ανακάλυψης. Πέθανε ημέρες αργότερα.
Οταν το σπίτι της οικογένειας έγινε επικίνδυνο, οι αδελφές τους βοήθησαν να φύγουν προς διαφορετικές κατευθύνσεις για να αποφύγουν την ανίχνευση. Επέζησαν, επανενώθηκαν μετά τον πόλεμο και έφυγαν για το Ισραήλ.
Το 1994, η κ. Dina τιμήθηκε από το μουσείο ως Δικαιοσύνη μεταξύ των Εθνών, έναν τίτλο που παραχωρήθηκε σε όσους βοήθησαν να σώσουν τους Εβραίους κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος.
Περισσότεροι από 27.000 άνθρωποι έχουν αναγνωριστεί από το μουσείο, περίπου 355 από αυτούς από την Ελλάδα.
Τέτοιες συγκεντρώσεις ήταν συνηθισμένες στο μουσείο Vad Yashem, αλλά έχουν γίνει σπάνιες τα τελευταία χρόνια.
“Αυτό πιθανότατα θα είναι η τελευταία μας συνάντηση λόγω ηλικίας και αδυναμίας”, δήλωσε ο Stanlee Stahl, εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Εβραϊκού Ιδρύματος για τους Δικαιούχους.